Ce este OAMGMAMR?
Ordinul Asistenţior Medicali Generalişti Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, este o organizație profesională naţională ce are ca principal obiect de activitate controlul şi supravegherea exercitării profesiei de asistent medical cu respectarea Codului de etică şi deontologie profesională, a normelor, dispoziţiilor şi standardelor profesionale în vigoare şi care îşi desfăşoară activitatea conform cu prevederile legale din Ordonanţa de Urgenţă nr.144 din 28 octombrie 2008.
Este o organizație profesională care colaborează cu Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi organizaţiile internaţionale la elaborarea actelor normative privind desfăţurarea activităţii asistenţilor medicali.
Legislație
Actul normativ care stă la baza organizării şi funcţionării, şi care impune norme privind exercitarea profesiei de asistent medical, transpune directivele Uniunii Europene cu privire la exercitarea profesiei şi respectă standardele europene din domeniu, asistenţii medicali desfăşurând o activitate ce presupune acumularea de cunoştinţe, atitudini şi deprinderi, în scopul menţinerii sau redobândirii sănătăţii.
EMC
Prin colaborarea cu Ministerul Sănătăţii se realizează o mai bună organizare a educaţiei medicale continue, o specializare şi o creştere a gradului de competenţă profesională a asistenţilor medicali prin mijloace specifice: organizarea de cursuri de perfecţionare, manifestări ştiinţifice, congrese naţionale şi internaţionale, mese rotunde, editarea de publicaţii de specialitate etc; participă la realizarea de campanii ce privesc sănătatea; participă la elaborarea criteriilor şi standardelor de evaluare a calităţii îngrijirilor de sănătate şi asigură aplicarea acestora.
2020 - Anul internațional al asistentului medical și al moașei!
![](https://oamgmamr-tulcea.ro/wp-content/uploads/2020/02/81426567_2524769651131501_3064701483455873024_o.jpg)
Istoric
2001Înființarea OAMGMAMR
Încă de la înființare, în anul 2001, prin „Legea privind exercitarea profesiei de asistent medical, înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Ordinului Asistenţilor Medicali din România”, OAMR a acționat în spiritul a ceea ce urma să se contureze ca fiind misiunea organizației, susținând progresiv “o cultură a calităţii, care să ducă la îmbunătăţirea continuă a practicii şi competenţei profesioniştilor, pentru a asigura dreptul pacienţilor la sănătate”. Ne-am început misiunea ca o organizație mică; în 10 ani, prin calitatea muncii și rezultate, am devenit prezenți, activi și apreciați în marea familie a organizațiilor neguvernamentale. Programele noastre au fost clădite pe un set de valori fundamentale care ne ghidează și ne definesc.2003Educația Medicală Contină
În 2003, Ordinul a avut inițiativa elaborării Programului Național de Educație Medicală Continuă, program creditat, prin care se asigura dezvoltarea continuă a pregătirii profesionale a tuturor asistenților medicali. Un rezultat recent este finalizarea Programului Național de pregătire a infirmierelor și suportul de curs necesar pentru pregătirea acestora. În prezent, Ordinul participă direct în evaluarea spitalelor, având un reprezentant cu calitate de membru al Comisiei Naționale de Acreditare a Spitalelor (CONAS), și prin intermediul membrilor Consiliului Național care au participat la cursurile de evaluatori pentru acreditarea spitalelor, organizate de CONAS.2013O nouă viziune, o nouă identitate
Odată cu creșterea reputației sale la nivel intern și internațional, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) a simțit nevoia unei identități vizuale noi. Astfel, în luna iunie 2013, s-a creat un nou simbol care reprezintă OAMGMAMR în versiune adaptată contextului dinamic în care organizația își deruleaza acțiunile. Noul logo exprimă atributele- cheie ale profesiei de asistent medical și moașă printr-un mesaj vizual ușor de descifrat, care să vorbească despre excelență, performanță, pasiune, corectitudine, fermitate, transparență și curaj. De asemenea, promovează și susține o identitate organizațională de succes, care să traducă excelența și pasiunea în cadrul profesiei de asistent medical și moașă fără a diminua alte valori ale acestuia, cum ar fi etica, responsabilitatea, independenţa, integritatea, spiritul de echipă și nu în ultimul rând respectul pentru calitate.